Dieta cukrzycowa – przyrządzanie potraw

W naszym kraju coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Ci ludzie powinni być na specjalnej diecie, która pozwoli na efektywną walkę z chorobą. Ta dieta to dieta cukrzycowa, w której spore znaczenie odgrywa odpowiednie przyrządzanie potraw.
Część technik kulinarnych jest zalecana. Można do nich zaliczyć m.in.:

gotowanie na parze i w wodzie,
pieczenie na pergaminie lub w folii (nie są zalecane pieczone ziemniaki, gdyż zawierają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do nagłego wzrostu poziomu glukozy),
gotowanie zbóż – zalecane są ryż, kasze, zaś najbardziej polecanym makaronem jest al Dente,
grillowanie, ale jedynie na tackach,
duszenie w sosie własnym, lecz bez obsmażania.

Niektóre techniki kulinarne są niewskazane. Wśród nich znajdują się m.in.:

rozgotowywanie potraw,
smażenie na głębokim oleju,
pieczenie w wysoko kalorycznym cieście francuskim,
smażenie w panierkach,
dodawanie śmietany zawierającej 22% tłuszczu, boczku oraz smalcu,
dodawanie zbyt dużej ilości masła (można je stosować, ale w bardzo małych ilościach).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *