Tag Archives: dobry lekarz laryngolog z Łodzi

Dieta cukrzycowa a lepsze samopoczucie

Stosowanie jakiejkolwiek diety, związane jest ze ścisłym przestrzeganiem rygorystycznych zasad przez nią narzuconych. Przykładowo dieta cukrzycowa zakłada bardzo znikomą podaż węglowodanów prostych. Bowiem chorzy na tą przypadłość mają bardzo duży problem ze z trawieniem nadmiaru cukru w organizmie. Jest to związane z nieprawidłowym działaniem organu, który nazywamy trzustka. Produkuje ona między innymi naturalną insulinę, która obniża poziom glukozy we krwi. Jeżeli nie jest ona sama w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości tego enzymu, trzeba ją wspomagać farmakologicznie poprzez podawanie choremu insuliny w zastrzykach bądź w tabletkach. Niemniej jednak samo zażywanie leków nic nie da, gdyż zjadanie zbyt dużej ilości cukru będzie skutkowało koniecznością ciągłego podnoszenia dawki. Jeżeli jednak zastosujemy Dodatkowo w leczeniu specjalną dietę, możemy być pewni, że kuracja przyniesie oczekiwane efekty i będziemy się czuli znacznie lepiej, gdyż objawy cukrzycy ustąpią w miarę systematycznego stosowania się do zaleceń lekarza.

Dieta cukrzycowa – mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne

Można spotkać się z różnymi dietami, które są przeznaczone dla poszczególnych chorób. Dla diabetyków najwłaściwsza jest dieta cukrzycowa. Ten sposób odżywiania dotyczy np. mięsa, owoców morza, ryb oraz przetworów mięsnych.
Jeżeli chodzi o tą grupę produktów spożywczych, to będąc na diecie cukrzycowej można spożywać:
indyki i kurczaki pozbawione skóry,
chudą wołowinę,
cielęcinę,
chudą jagnięcinę,
dziczyznę,
króliki,
ryby, jednak muszą być odpowiednio przygotowane. Nie mogą posiadać skóry. Można je piec, gotować lub grillować, ale wyłącznie na tacce.

Jeżeli chodzi o mięso, owoce morza, ryby i przetwory mięsne, to w diecie cukrzycowej przeciwwskazane są natomiast takie artykuły spożywcze jak:
tłuste wędliny, wśród których można wymienić m.in.:
salami,
kiełbasy,
mortadela,
parówki,
tłuste mięso,
kaczka,
wyroby garmażeryjne, czyli takie produkty spożywcze jak:
gotowe mięso mielone,
pasztetowa,
pasztety,
kaszanka,
salceson,
gęś,
wątróbka,
salami,
kawior,
ryby smażone, szczególnie na głębokim tłuszczu,
krewetki,
kalmary.