Tag Archives: pomoc w pracach domowych radom

Dieta cukrzycowa w ramach profilaktyki

Cukrzyca to jedna z poważniejszych, bardziej śmiertelnych chorób cywilizacyjnych. Zwiększona zachorowalność jest efektem zmian cywilizacyjnych, a przede wszystkim otyłości, złego odżywiania się oraz braku ruchu w życiu tak wielu osób. Kiedy już pojawi, zmienia życie na zawsze. I wymusza wprowadzenie bardziej racjonalnych, a niekiedy nawet restrykcyjnych zasad związanych z odżywianiem. Dlatego zamiast zaniedbywać swoje zdrowie i doprowadzać się do coraz gorszego stanu, lepiej zadbać o profilaktykę. Dieta cukrzycowa jest przeznaczona nie tylko dla cukrzyków czy osób, u których zdiagnozowano stan przed cukrzycowy. Mogą z niej korzystać także w pełni zdrowe jednostki, które chcą obronić siebie i swoich bliskich przed cukrzycą. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, wystarczy regularnie się odżywiać, unikać żywności przetworzonej, dużo się ruszać, a nade wszystko ograniczyć ilość spożywanego cukru. Jest go zdecydowanie zbyt wiele w diecie przeciętnego człowieka, zwłaszcza tego mieszkającego w kraju rozwiniętym.

Dieta cukrzycowa – produkty zbożowe

Przy cukrzycy baczną uwagę należy zwrócić na sposób odżywiania, gdyż może to w znacznym stopniu złagodzić dokuczliwe objawy tej choroby. Dla diabetyków zalecana jest dieta cukrzycowa, która dotyczy m.in. produktów zbożowych. Przy tej diecie można spożywać następujące produkty zbożowe: pieczywo razowe, musli, ale tylko takie, które nie zawiera cukru, chleb chrupki, płatki owsiane, kasze gruboziarniste, wśród których można wyróżnić takie kasze, jak: gryczana, pęczak, jęczmienna, jaglana, brązowy ryż, brązowy makaron. Część produktów zbożowych w diecie cukrzycowej jest przeciwwskazana. Przede wszystkim są to: pieczywo białe (np. biały chleb, bułki, rogale czy też obwarzanki), krakersy, rogaliki francuskie, które są wykonane z wyjątkowo kalorycznego ciasta francuskiego, słone paluszki. Istotne jest też to, aby poszczególne produkty zbożowe były przygotowane w odpowiedni sposób. Nie wolno ich np. przegotowywać, gdyż wpływa to na obniżenie ich wartości odżywczych, a poza tym na podwyższenie indeksu glikemicznego.